Sådan skrev Blaise Pascal i 1600-tallet, og selvom der er løbet meget vand i åen siden, holder citatet stadig vand: Det tager bare længere tid at skrive kort, fordi man bliver nødt til at overveje sine ord nøjere, når man ikke har ubegrænsede mængder af dem. Men den ekstra tid betaler sig. For jo færre ord man bruger, jo større er chancen for, at ens pointe træder tydeligt frem i stedet for at gå tabt i fyldord, gentagelser og unødvendigt lange vendinger.
Alle tekster kan blive kortere
Hver gang man går gennem en tekst, kan man finde ord, der kan slettes, eller en sætning, der kan skrives lidt kortere. Det gælder også den her artikel. Så hvis vi læste denne tekst igennem for 118. gang, ville vi med garanti finde et ord eller tre, som vi kunne undvære. Prøv selv – vi giver en kop kaffe for hvert fyldord, du finder.
Slet dine tre første linjer
All right, det holder ikke altid, men prøv alligevel at teste dig selv. Som skribent (også undertegnede) har man ofte en tendens til at ville sætte scenen, inden man når frem til pointen. Nogle gange giver det mening, men ofte er det blot et forsøg på at skrive sig varm. Derfor: Læs dine tre første linjer, og overvej, om du kan leve uden dem.
Fylder dine fyldord?
Fyldord er ord, du kan undvære uden væsentligt at ændre betydningen af det, du skriver. Fyldordene kan have deres berettigelse, men ofte bruges de bare af gammel vane. Eller rettere ”af vane” for ”bare” og ”gammel” kan man sagtens undvære. Andre ord, der skal få alarmklokkerne til at ringe, er ”faktisk”, ”virkelig” og ”helt”.
Og nu vi taler om vaner
Mange af os har nogle bestemte lange ord eller vendinger, vi bruger, selvom der findes kortere alternativer. Fx kan man som regel udskifte ”få mulighed for” med ”kunne”, ”i de fleste tilfælde” med ”ofte”, ”udelukkende” med ”kun” og så videre. Gør det til en vane at læse din tekst igennem for at luge ud i de lange ord og vendinger.
Så kan vi sparre om din virksomhed eller produkts udfordringer og muligheder – og om Kompas kan hjælpe.